Tag: GDPR compliant

GDPR compliant

REGULAMENTUL GENERAL PRIVIND PROTECȚIA DATELOR

IMPACTUL ACESTUIA ASUPRA FIRMELOR DIN ROMÂNIA

Anul 2018 a reprezentat un moment de reformă în domeniul datelor cu caracter personal. Efectul adoptării acestei reglementări a constat în uniformizarea regulilor de prelucrare a datelor, consolidarea drepturilor persoanelor fizice și creșterea responsabilității operatorilor. Deși protecția datelor cu caracter personal nu este o noutate, GDPR-ul vine cu reguli mult mai stricte și sancțiuni mai dure.

Statistica după 25 mai 2018

În perioada 01.06.2019-30.09.2019 au fost aplicate 55 de măsuri corective de către Autoritatea de Supraveghere, printre care și amenzi de până la 130.000 euro.

Cele mai frecvente încălcări ale securității datelor au vizat:

  • accesul neautorizat la datele cu caracter personal prelucrate de operator;
  • transmiterea eronată a facturilor către clienții operatorului;
  • dezvăluirea datelor cu caracter personal/date pacienți;  pierderea trimiterilor poștale.

2018 în cifre:

  • Numărul total de investigații demarate de Autoritatea Națională de Supraveghere a fost de 1021 (din care 630 după 25 mai)
  • Cuantumul amenzilor aplicate a fost de 631.500 lei
  • numărul petițiilor soluționate de Autoritatea Națională de Supraveghere a crescut cu peste 30% față de 2017, în condițiile în care Regulamentul s-a aplicat începând cu 25 mai;

Deveniți ”GDPR compliant”

Societatea noastră vă oferă următoarele servicii pentru a vă asigura că firma dumneavoastră funcționează conform standardelor europene:

  1. Informarea preliminară a membrilor-cheie ai firmei, care au acces la date cu caracter personal, cu privire la drepturile persoanelor vizate și la obligațiile privind respectarea acestor drepturi.
  2. Evaluarea juridică a nivelului de conformitate a firmei dumneavoastră cu dispozițiile Regulamentului și cu deciziile emise de ANSPDCP.
  3. Redactarea documentelor în conformitate cu dispozițiile legale în domeniu.
  4. Mentenanța:
    – verificarea periodică dacă firma dumneavoastră respectă dispozițiile legale;
    – sprijin în colectarea datelor în conformitate cu noile reguli și ștergerea datelor care nu mai respectă principiile de prelucrare a datelor cu caracter personal;
    – ajustarea, acolo unde este cazul, a procedurilor interne pentru ca acestea să respecte rigurozitățile în materie;
    – consiliere în spețe concrete.

GDPR compliant – Cobuz & Asociatii